Catalog.rs

Država:
Subota, 20. 07. 2024. Online 107 korisnika

Kako da perilica rublja uvijek bude čista

Čestim pranjem vaša perilica 'zaradila' je kamenac koji treba očistiti.
Pa kako očistiti perilicu rublja od kamenca i ostalih prljavština?
 

Da bi vam perilica duže ostala čista, odmah nakon završetka pranja izvadite rublje. Ukoliko ga ostavite preko noći može doći do pojave plijesni i bakterija.

Nakon što izvadite rublje, vrata perilice ostavite otvorena. Na ovaj način zrak će u njoj uvijek biti svjež i smanjićete mogućnost pojave neugodnih mirisa.

Zatim, obavezno očistite gumu na vratima, u donjem dijelu gume se često mogu nakupljaju prljavština i voda koje mogu uzrokovati pojavu neugodnih mirisa.

 

 
 
Soda za pranje
 
 
Vjerovali ili ne, perilica se prlja prilikom pranja rublja iako rublje izađe naizgled čisto. Jedno od prvih zlatnih pravila je da ako perete rublje na višim temperaturama, perilica će biti čišća i ne bi smjela nakon nekog vremena zaudarati.
 
Bijelo rublje perite na 95 stupnjeva, jer jedino tako će vam ostati bijelo. Ukoliko češće perete rublje na nižim temperaturama perilicu je potrebno očistiti i nekoliko puta na godinu, zbog nakupljenih masnoća, praška za rublje i drugih prljavština.
 
Za čišćenje perilice potrebna vam je soda za pranje, odnosno natrijev karbonat, a možete ga kupiti u poljoprivrednim apotekama, jer se s njim čiste i vinogradarske bačve.
 
No, natrijev karbonat možete i sami načiniti kod kuće i to od sode bikarbone. Kupite kilogram sode, stavite ju u širu posudu i na najvišoj temperaturi pecite u pećnici sat vremena. Ne brinite se, neće biti nikakvih posljedica niti za vas, niti za pećnicu. Vjerovali ili ne, s tim postupkom dobit ćete sodu za pranje (washing soda) koju su koristile naše bake.
 
Otapanje masnoća i kamenca
 
Kada ste nabavili ili sami načinili natrijev karbonat, otopite 300 do 400 grama u kipućoj vodi (nikako u aluminijskom posuđu, jer će pocrnjeti). Prije nego što izlijete otopinu u perilicu, u nju prvo izlijte oko četiri litre vode. Pokrenite program na 95° C (bez pretpranja), a ako imate opciju za dodatno ispiranje ili dodavanje dodatne količine vode, slobodno ju uključite. Što je duži program i viša temperatura, tim bolje. Postoji mogućnost da će se voda u bubnju pjeniti, a pjenu će proizvoditi nataloženi deterdžent, a ne soda, jer se ona ne pjeni. Soda će također, otopiti sve masnoće i druge nataložene stvari.
 
Ostavite neka program odradi do kraja sa svim ispiranjima i centrifugiranjima. Kada je program završen, očistite filtar. Nakon toga ponovite postupak pranja na 95° C, ali ovog puta s 1 litrom alkoholnog octa, koji nalijete kroz dozirnu posudu.  Ocat će razgraditi sav kamenac ukoliko se nakupio na grijačima.
 
 
Dozirna ladica i guma
 
Također, dozirnu posudu nakon završenog pranja, ako je moguće, izvucite van te ju dobro očistite s octom i isperite vodom. Ako vam se na posudi ili ispod nje nakupila plijesan, znači da ju niste jako dugo ili nikad čistili. To vam se jednostavno više ne smije događati, jer ta plijesan vrlo lako može doći na vašu odjeću. Za ribanje vam može poslužiti stara četkica za zube, a za čišćenje dozirnih otvora - čačkalice.
 
Vjerojatno će vam biti zaprljan i sam otvor gdje se nalazi dozirna ladica, no njega je ponekad malo teže očistiti. Onaj dio koji možete doseći očistite mehanički, a onaj dio koji ne možete, poprskajte s otopinom varikine i vode (omjer 50:50), ili Domestosom, koji je u biti ista stvar. Nakon što ste sve očistili i poprskali, stavite perilicu na još jedno ispiranje. Na kraju je potrebno obrisati i zaštititi gumu na vratima. Sve što je potrebno svakih tri mjeseca premazati ju glicerinom. Nakon svakog pranja, obavezno obrišite gumu i uklonite ostatke vode te obrišite staklena vratašca.
 
 
Pregleda: 11821   Napisano: 08.07.2014. « Povratak na prethodnu stranicu

Catalog vas pita:

Najljubazniji trgovci su u